Turecká káva - Türk kahvesi MEHMET EFENDİ
Pravá turecká káva označovaná také jako turecká mokka patřící mezi nejchutnější druhy kávy se připravuje v džezvě, zvláštní kovové konvičce a nemá nic společného s českou variantou přípravy kávy v Česku zvané turek. Pravá turecká káva, např. mezi něž patří i u nás nabízená MEHMET EFENDİ je velmi silná s nezapomenutelnou vůní. Chuť turecké kávy často bývá upravována přidáním koření (skořice či kardamonu) nebo smetany přímo do džezvy.
V tradičních tureckých rodinách je vaření kávy v moka konvičce opravdový obřad a rituál při posezení s přáteli a vyžaduje dostatek času na přípravu i vychutnání kávy.
K přípravě kávy budete potřebovat kovovou nádobu s dlouhým držátkem zvanou džezva (nabízí se v různých velikostech) a jemně mletou praženou tureckou kávu.
Tureckou káva aj její příprava je snadná i v pohodlí domova. Existuje celá řada receptů podle nichž podle nichž probíhá příprava turecké kávy, my doporučujeme následující postup:
- Připravenou džezvu naplníme studenou vodou tak aby byla plná do 2/3.
- Přidáme 2 lžičky kávy a pokud sladíme pak i 1 lžičku cukru (pro každý šálek kávy)
- Džezvu uvedeme do varu.
- Jakmile pěna z kávy dosahuje okraje džezvy, džezvu sundáme z vařiče a jednu lžičku pěny vložíme do každého hrníčku.
- Džezvu opět uvedeme do varu a postup opakujeme ještě dvakrát
- Pak džezvu sundáme z vařiče a cca minutu necháme odstát
- Kávu nalijeme do šálků na kávu a můžeme ji servírovat.
Přejeme dobrou chuť a vychutnejte si pravou tureckou kávu s vůní orientu.